Մառանի և գինիների պատմություն
Նորքի Մարանի ընկերությունն արտադրում է բուտիկ չոր և կիսաչոր գինիներ, խաղողի հիմնական տեսակներն են ՀՀ Վայոց ձորի մարզից՝ սև Արենին, Արմավիրի մարզից՝ սպիտակ Կանգուն և սև Կարմրայությունը, Արագածոտնի մարզից՝ սպիտակ Ոսկեհատը, ինչպես նաև սպիտակ Խաչաբաշը։ Երևանի Նորքի խաղողի այգիներով. 2020 թվականին գրանցվել է Նորքի Կեհար ապրանքանիշը, որով արտադրվում են գինիներ։ «Ոսկեհատ» և «Արարատի» սպիտակ սորտերի ընտրությունը պայմանավորված է ավանդույթով, քանի որ այս խաղողի սորտերի գինին գինեգործարանում արտադրվել է շուրջ 150 տարի և պատմական նշանակություն ունի Դերձակյանների ընտանիքի համար։
«Ոսկեհատը» սպիտակ խաղողի հնագույն տեսակներից է և թարգմանվում է որպես «ոսկե հատապտուղ»։ Այս սորտի խաղողից սպիտակ գինի արտադրվել է գինեգործարանում հիմնադրման օրվանից և եղել է Դերձակյանների ընտանիքի ֆինանսական բարեկեցության հիմնական բաղադրիչը։ Նրանց խաղողի այգիները գտնվում էին Երևանի թաղ. ջրաքիս և թույլ են տվել տարեկան ստանալ մինչև 30 տոննա խաղող։ Սպիտակ Ոսկեհատի արտադրությունն իրականացվում էր անընդհատ, թեև խորհրդային տարիներին խաղողի այգին օտարվում էր հօգուտ պետության, իսկ գինու քանակը 1000 լիտից չէր անցնում։ Շարքը ներառում է հնեցված «Նորքի Կեղար Ոսկեհատ» գինին՝ ծաղիկների և մրգերի երանգների ներդաշնակ համադրությամբ։
Արարատի սորտի ընտրությունը, որը հայտնի է նաև Խաչաբաշ անունով, Դերձակյանների ընտանիքի համար դեռ խորհրդային ժամանակներից ուներ երկակի նշանակություն՝ սեղան, վաճառք և գինեգործություն։ Տնակային խաղողի այգի, որը գտնվում է Երևան, թաղ. Նորք, Լոոսը ավելի քան 70 տարեկան է. Թեև տեսականին պատկանում է սեղանին, այլ ոչ թե տեխնիկականին, այնուամենայնիվ, այն թույլ է տալիս ստանալ փափուկ և հանգիստ չոր գինիներ՝ տանձի և սալորի նրբություններով։ Շարքը ներառում է հնեցված «Նորքի Կեղար Արարատի» գինին։ Արտադրվում է սահմանափակ քանակությամբ՝ մինչև 100 շիշ։ տարի և հանդիսանում է գինեգործարանի բացառիկ գինին:
Սպիտակ գինիների շարքը լրացնում է «Նորքի Կեղար Կանգուն» համանուն Կանգուն խաղողի սորտից։ Այս խաղողի, ինչպես նաև Կարմրայություն սորտի սև խաղողից տնական գինու արտադրությամբ զբաղվել է Դերձակյանների ընտանիքի մեկ այլ ճյուղ։ Փորձն ընդունվեց, և 2020 թվականից «Նորկի Մարանի» գինեգործարանում արդեն արտադրվում են այս սորտերից գինիներ։ Kangun սորտի գինիներն առանձնանում են թարմ բույրով` միահյուսված դաշտային խոտաբույսերի և մրգերի նոտաներով:
2020 թվականից «Նորկի Մարանի» ընկերությունը սկսել է կարմիր գինիներ արտադրել, ինչպես արդեն նշվել է, սև Կարմրայության խաղողից և հայկական գինեգործության գլխավոր աստղից՝ սև Արենիից։ Համային առումով Նորքի Կեղար Արենի գինիները թեթև են, ալկոհոլը գրեթե չի զգացվում, ունեն թեթև դաբաղ, բայց զուրկ չեն նրբագեղությունից, իսկ կաղնե տակառներում հնեցումը գինին տալիս է թավշյա շունչ՝ վանիլի թեթև համով։ Տեսականին ներառում է Նորքի Կեղար Արենի հնեցված կաղնու տակառներում, Նորքի Կեղար Արենի Կարասի մեթոդով հնեցված կավե ամֆորա-կարներում և Նորքի Կեղար Արենի վարդագույն վարդը:
Ի տարբերություն Արենիի, Կարմրայուտի գինիներն առանձնանում են վառ դաբաղանյութերով՝ մրգի նրբերանգներով, ունեն հարուստ և ինտենսիվ գույն, նրբաճաշակություն, իսկ կաղնե տակառներում հնեցումը տալիս է հաճելի ֆենոլային երանգներ։ Շարքը ներառում է տարեց Նորքի Կեղար Կարմրահյուտը։
Գինիների համտես
«Նորքի Կեղար» գինիները համտեսելու, ինչպես նաև մառանի և գինեգործության
պատմությանը ծանոթանալու համար կարող եք մեզ այցելել տեղում։ Մեր մասնագետի հետ
կապ հաստատելուց հետո Ձեզ տեղեկատվություն կտրամադրվի այցելության փաթեթների
վերաբերյալ։
Տեղափոխվելով Դերձակյանների մառան, կծանոթանաք նրանց ընտանիքի պատմությանը և կհամտեսեք
գինիները՝ Ձեզ համար բացահայտելով նոր համերի ու երանգների
առանձնահատկությունները։ Հնարավորություն կունենաք նաև տեղում ծանոթանալու Նորքի
մառաններին բնորոշ ճարտարապետությանը, խաղողի մշակման, գինու պատրաստման,
հնեցման և պահպանման գործընթացներին։
Տեսարժան վայր
Այցի ընթացքում Դուք և Ձեր հյուրերը հնարավորություն կունենաք
ծանոթանալու Նորքի Չինարի Ծառի, Սիմեոն Ծերունու Եկեղեցու և հարակից հրապարակի
պատմություններին, դրանց հետ կապված լեգենդներին:
Տուրերի կազմակերպում
1877թ. հիմնադրված գինեգործատունը մասնագիտացած է տարատեսակ գինիների արտադրության մեջ։ Այժմ գինեգործատունն ընդլայնում է իր գործունեությունը՝ ոչ միայն գինի արտադրելով, այլ նաև մառանում զբոսաշրջային այցելություններ կազմակերպելով: 150 տարվա պատմություն ունեցող մառանին կից գործարկվել է համտեսի սրահ, որը թույլ է տալիս հյուրընկալել զբոսաշրջիկներին, ծանոթացնել նրանց գինու պատմությանն ու համտեսել գինին՝ զուգահեռ մատուցելով հայկական ավանդական ուտեստները։ Այցելություն կազմակերպելու համար խնդրում ենք կապվել հետևյալ հեռախոսահամարով՝ + 374 98 100 193։